Main img

Gde su muškarci?

Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 20 januar 2014

Činjenica je -muškarcima treba joga.

Statistički gledano, zauzimaju najveći broj odgovornih funkcija i rukovodećih mesta. Suočeni su sa visokim nivoom stresa, odgovornosti i rastućim zahtevima današnjeg vremena.

Joga je za žene (kako vreme u kome živimo pokazuje) sasvim prirodan i vrlo jednostavan izbor.Muškarci se s druge strane najčesće odlučuju da eventualno pokušaju s jednim časom, tek posle mnogo vremena i situacija u kojima njihove devojke supruge i prijateljice stižu kući posle časa joge opuštene, raspoložene i sa ogromnim osmehom na licu.

Čak i posle ovih čiiglednih promena koje vide i osećaju na svojim partnerkama, muškarcima obično (ako se uopšte odluče za jogu) treba mnogo vremena.

Zasto je to tako?

 Razlozi mogu biti različiti, kulturološki, psihološki ali i fiziološki.

Ono što je interesantno je da je joga ustvari nastala kao muška disciplina.  Najpoznatiji jogini su uglavnom bili i ostali-muškarci.

Gde onda nastaje problem?

Prvi i osnovni razlog su predrasude.

Muškarci obično kažu da je joga za žene, da je prespora i statična.

Joga je daleko od toga, daleko od statike.

U razgovoru sa onima koji su imali iskustvo sa vežbanjem, shvatila sam i da je muškarcima joga ustvari teška . Za to postoji nekoliko razloga.

Fiziološki, muškarci su manje fleksibilni od žena.

U ranom detinjstvu, ta razlika ne postoji-stavljanje noge iza vrata polazi za rukom i dečacima i devojčicama podjednako.Međutim vremenom, u pubertetu posebno, zbog hormona i razlike u razvoju muskulature, muškarci nekako gube elastičnost. Ako u dvadesetim nastave i vežbanjem u teretanama, lepo formirani bicepsi, tricepsi i grudni mišići obično potpomognu određenu vrstu dodatne krutosti i nefleksibilnosti.

 Kada dodju na časove joge, vežbaju sa ženama i pogled na njihova prirodno elastičnija  tela može biti ili razlog za blag osećaj deprimiranosti, ili uz malo sreće dodatni podsticaj i izazov. Ako uzmemo u obzir da smo mi kao jedinke celina, svaka krutost i tenzija u telu prouzrokuje i isti efekat u emocijama, mentalnom sklopu-sve u svemu u prostoru uma.

Takođe fiziološki gledano između muškaraca i žena kako istraživanja pokazuju postoji mala razlika u pogledu takozvanog učenja ponavljanjem, odnosno podražavanjem što joga koristi kao osnovni metod.

Muškarcima je ovaj način učenja malo teži, oni lakše uče kada određenu stvar prvo mentalno rasčlane i analiziraju. Razlika se javlja zbog razlike u neuronima mozga, ovo se lako prevazilazi vežbom.

Sledeća grupa razloga koji su možda i najveći izazov su psihološke prirode.

Muškarci su navikli da biraju a i bave se uglavnom takmičarskim disciplinama. Koliko sati provedenih na utakmicama – koliko strasti za navijanjem i takmičenjem ima skoro svaki prosečan muskarac u biografiji?

 Kako pomiriti sportske tabele i rezultate sa potpuno netakmičarskom disciplinom kao sto je joga (iako je joga naravno mnogo kompleksnija od bavljenja samo telom)?

 Postoji samo jedan način-ličnim iskusvom.

 Ako je potrebno takmičiti se, neka to bude sa sobom, svojim granicama i sa svim eventualnim teškoćama koje časovi joge mogu da donesu.

 Isplatiće se mnogostruko…

 Rezultati su rastući osecaj samopouzdanja, ravnoteže, koncentrisana i fokusirana snaga,stabilan osećaj mira, opuštenosti i životne radosti.

 Mnogobrojni uspešni muškarci koji se bave jogom rećiće isto-telo je pod kontrolom, lakše je boriti se sa stresom, kreativnost, inovacije i nova rešenja se često jave spontano u umu posle duboke relaksacije (posebno joga nidre)

Kontrola sopstvene energije je još jedan važan efekat, što skoro trenutno poboljšava partnerske odnose.

Sportski timovi, reprezentacije i vrhunski sportisti uključuju jogu već dugi niz godina u svoj dnevni raspored. Google je pun tekstova o uspešnim muškarcima koji jogu navode kao razlog za ličnu transformaciju, razvoj i postizanje rezultata u životu.

Tako da dragi muškarci-izazov i rešenje su pred vama – pokušajte sa bar jednim časom joge.

 napisala Vesna K.