Main img

Zašto joga

Napisao Miljan Markovic
in Joga
on 09 septembar 2013

Zašto joga?

Sedela sam preko puta službenice u banci i kada mi je tražila broj telefona dala sam joj vizit-kartu na kojoj je pored mog broja  pisalo- instruktor joge. Pogledala je vizit kartu pa mene i rekla kako već dugo ima pitanje na koje bi volela da dobije odgovor. Ako je moguće u par rečenica .Pitanje je bilo, u čemu je zapravo stvar s jogom? Šta je tako posebno u tome?

Iza pitanja koja je postavila, skoro da sam osetila i sva druga-nepostavljena..Zbog čega tolika buka oko običnih vežbi? Kakve joga odgovore može da da na pitanja o  životu,  svakodnevnim problemima, dilemama i izborima koje moramo da napravimo? Da ne govorimo o tome kakve bi joga uopšte mogla da ima veze sa nekim aspektima od šireg značaja, okruženjem, rastućom tenzijom, zagadjenjem, psihosomatskim bolestima, da ne pričamo o duhovnosti i prosvetljenju…

Zašto najčešće počinjemo s jogom? Tražimo način da pomognemo sebi. Rešavamo  stres, iili  posledice života koji vodimo, bolna ledja, vrat, krutost u telu. Pokušavamo da se oslobodimo nesanice ili  uznemirenja. Razlog je ponekad i jednostavna intuitivna želja za pomenom. Za novim saznanjima. Želja da razumemo sebe i svet dublje i bolje.

I ponekad odaberemo put joge.

Činjenica je da mnogo puta u životu ne možemo da predvidimo razvoj dogadjaja i kakav će uticaj nešto što smo započeli da ostavi na nas u svojoj završnici.Počnemo procese s jednom željoim, motivom, razlogom. A onda u hodu, prodjemo kroz dublje nivoe iskustva, koji nam promene percepciju na takav način da više ne možemo ni da se setimo gde je sve i zasto počelo.Čak i iz kog smo razloga uopšte počeli.

A vrlo često, takodje,  to više i ne bude važno. Ono što bude važno jesu nove perspektive, i to što se menjamo i učimo često na krajnje neočekivane načine.Koji god da su početni razlozi i motivi, rezultati se pojave u vidu plime promena. Joga čini da se osećamo dobro. Opušteno. Telo postaje fleksibilno..Emocije više nisu tako uzburkane. Um se umiruje. Učimo da budemo svesni. Fokusirani. Primetimo da smo tolerantniji. Strpljiviji.Da imamo više energije. Da nam intuicija postaje izoštrena. Da smo kreativniji. Spremniji na rešenja i konpromise.S punom svesću o tome koliko su reči ograničene u odnosu na iskustvo koje pokušavamo da njima opišemo, ovo je bio naj-jednostavniji mogući odgovor.

I nagoveštaj onoga što bi mogli da osetimo ako se odlučimo da steknemo isopstveno joga skustvo.

VesnaK.