Main img

Uživati u zimi kako se pripremiti za Kapha sezonu

Napisao Miljan Markovic
on 09 januar 2014

Dobro došli u Kapha sezonu koja će trajati do sredine proleća, tačnije dok se ponovno ne uspostavi toplije vreme u trajanju od oko dve nedelje. Kako bismo razumeli prirodne tendencije u našoj okolini koje direktno utiču na naš metabolizam i raspoloženje, moramo da se okrenemo prirodi i vidimo šta se dešava oko nas.

Kvalitet Kapha doše, koja je u svojoj esenciji kombinacija elemenata vode i zemlje, karakterišu hladnoća, vlažnost, težina, tendencija ka stagnaciji, smanjena pokretljivost… Stoga, Kapha stavlja mnoge životinjske vrste u stanje hibernacije, druge su vrlo slabo pokretiljive sa već pripremljenim zalihama hrane, a mnoge napuštaju svoje stanište da bi potpuno izbegle Kapha sezonu. Mi ćemo takođe primentiti da smo usporeniji, teže pokretljivi i da nam prija toplina, što u temperaturi, tako i u atmosferi.

 Kapha doša, kada je u balansu, obezbeđuje nam predivne karakteristike, kao što su strpljenje, izdržljivost, vitalnost, pažnja i ljubav prema drugima, te stabilnost (strukturalna za telo i mentalna za um). U fiziološkom smislu, ova energija je zaslužna za lubrikaciju zglobova, održavanje imuniteta, vlaženje kože, pravljenje zaliha na ćelijskom i nivou tkiva. Kada razmišljamo o kapha doši imamo ideju o mukusu (sluzi) koja takođe inicijalno služi za zaštitu u respiratornom sistemu ali, kad je povišena, predstavlja podlogu za razvijanje bolesti popraćenih akumulacijom mukusa. Jako je bitno ne dozvoliti akumulaciju Kapha doše, naročito individuama koje su Kapha tip (koji prednjače u Kapha energiji u odnosu na druge dve).

 Ostale prateće nedaće povećane Kapha doše su nevoljnost (umna), lenjost, povećanje težine (preterana i prebrza), povećan mukus u nosu i/ili grlu, kao i usporena probava, dok na emotivnom planu možemo iskusiti povećanu negativnost, zavist, pohlepu i preveliku vezanost.

 Zima može biti tipična Kapha (dosta padavina, vlažna hladnoća) ili Kapha-Vata (suva, vetrovita bez padavina, oštra). U oba slučaja vodimo računa da nam se Kapha ne poveća ali svesni smo i mogućeg uticaja Vata doše u slučaju suve zime. 

Kako kontrolišemo Kapha došu?

Jutarnja rutina najviše može da doprinese eliminaciji viška Kapha-e iz prostog razloga što su njeni produkti u čvrstom, opipljivom stanju.

 Posle buđenja koje može biti kasnije u odnosu na druge sezone, odvojićemo vreme za skidanje naslaga Kapha doše. 

 1. Moramo razumeti da ostajanje u krevetu „još 5 minuta“ jača Kaphu, tako da u toku zime treba da uspostavimo naviku da navijemo sat (ako nemamo ugrađenu rutinu u telu) za vreme kada definitivno moramo ustati. Ukoliko uspemo da taj momenat ustajanja učinimo voljnim, sa dozom vigora i entuzijazma, to će značajno obojiti atmosferu našeg dana i pozitivno uticati na stabilizaciju Kapha-e (zbog nedostatka sunca, sivilo nadvlada i našu volju).

2. Čišćenje jezika (ne četkicom za zube, već metalnim čistačem za jezik ili kašikom) je jako efikasan metod, s obzirom na to da se prva AMA (toksički, metabolički otpad) akumulira na jeziku zajedno sa sluzi i mukusom (produktom Kapha doše). Pranje zuba i mućkanje susamovog ulja (ukoliko to praktikujete) pokupiće sve toksine iz usta.

 3. Čaša tople vode (sa malo limuna ako vam sama voda u početku izaziva neprijatan osećaj), služi kao pokretač usporenog procesa eliminacije. Ukoliko je očigledna jaka Vata (u prirodi ili u vama samima, ako ste je nagomilali u toku jesenjeg perioda i tako ušli u zimu), jako je bitno da pomognete proces eliminacije čak i uz pomoć regulatora kao što su triphala (blagi laksativ) ili prirodni čajevi koji potpomažu eliminaciji, ali prvenstveno ishranom. 

 4. Brza masaža toplim susamovim uljem biće najbolji pokretač nagomilane Kaphe iz tkiva, pa naročito ako primetite da ste skloni gojenju zimi, značajno brže nego u drugim sezonama (čak i ako se hranite pravilno), nemojte preskakati ovaj korak. Zadržite ulje na telu 15-ak minuta, a zatim se istuširajte samo toplom vodom. Ukoliko je vremenski neizvodljivo, potrudite se barem da izmasirate noge odozgo na dole, zavšno sa stopalima i zglobovima.

5. Ako praktikujete jutarnju aktivnost u vidu joge, meditacije ili pranajame, sledeće rutine su neophodne za regulaciju Kapha-e.

Pranajama koja zagreva, čisti respiratorni sistem i daje energiju jeste Ujjayi, tako da možete da je primenjujete i dok hodate na hladnoći ili par minuta pre nego što izađete napolje.

 Bhastrika pranayama je takođe fenomenalna za unutrašnju eliminaciju Kapha doše. 

 Što se tiče praktikovanja joge, okrenućemo se više ka Sunčevom aspektu (za razliku od Mesečeve strane kojoj smo težili u jesen zarad stabilizacije Vata doše), pa ćemo praktikovati asane sa savijanjem unazad, pozdrav Suncu, produžavati udah i vizualizovati Sunce u predelu između obrva.

6. Okrenućemo lice prema Suncu kada imamo priliku za to, makar to bilo moguće jedino kroz prozorsko staklo, i dopustiti sunčevim zracima da osvetle i opuste naše lice. Ako imamo mogućnosti za to, 10 do 20 minuta dnevno bilo bi idealno za upijanje Sunčeve energije.

7. Doručak koji sledi može se sastojati od kuvanih žitarica uz dodatak cimeta kao začina koji ima efekat na jačanje naše AGNI (probavne toplote). Ipak, vodite računa da ukoliko konzumirate cimet na dnevnom nivou kupujete cejlonski cimet, a ne Cassia cimet (većina cimeta u prodavnicama jeste kasija (cassia) cimet, što znači da ima značajnu dozu kumarina koji je štetan za jetru i bubrege. Znači sve ono što čini cimet izuzetnom biljkom naći ćete u cejlonskom cimetu koji je jedina bezbedna vrsta.

 http://www.lekovitebiljke.com/tag/kumarin

 http://www.bfr.bund.de/en/frequently_asked_questions_about_coumarin_in_cinnamon_and_other_foods-8487.html#topic_8490

 8. Sledeći začini koji jačaju AGNI i delotvorno utiču na nas u zimskim uslovima su: đumbir (od grickanja svežeg, preko čaja koji je najbolje napraviti prelivajući svež đumbir, do ubacivanja u skoro svako jelo / možete koristiti spravu za beli luk ili iseći tanke listiće); crni biber, karanfilčić, seme senfa…

 9. Jedna od najboljih biljki, koja ima višenamensku korisnost, ali u ovom kontekstu ćemo je spomenuti kao bilju koja stanjuje mucus, jeste tulsi (sveti bosiljak). Pomešana sa medom i malo crnog bibera sprečiće zgušnjavanje mukusa koji u tom stanju ne može da izađe kroz nos, već prerasta u kašalj. Tulsi i med možete ponuditi deci kao slatkiš na dnevnom nivou i time obezbediti eliminaciju mukusa kroz nos (ne zaboravimo da je period odrastanja Kapha period i da deca produkuju jako puno mukusa).

 10. U toku zime razmišljamo o mleku i mlečnim proizvodima kao pojačivačima mukusa, te shodno tome doziramo upotrebu ovih proizvoda prema količini mukusa koji imamo u grlu ili nosu.

 11. I naravno ne zaboravimo da unesemo toplinu u odnose, prihvatimo sebe i pošaljemo ljubav, naročito u delove tela koje su usledili kao rezultat zimske akumulacije jer su i oni deo nas. O eliminaciji nagomilane Kapha doše i čišćenju tela posle zimskog perioda, govorićemo na prelazu iz zime u proleće, pri završetku Kapha sezone. Do tada, zagrevajte se garderobom, začinima, toplom vodom i disanjem. Raspoloženje i emocije zagrevajte toplom atmosferom, dobrotom, pažnjom i sunčevim aspektom joge.

 Srećna zima