5 razloga da odete na prvi čas joge

Ljudski mozak voli nove stvari i situacije. Ono što nam je nepoznato stimuliše nas i motiviše, i posebno je povezano...
5-razloga-da-odete-na-prvi-cas-joge

 

Jedan od trikova za uspešno upravljanje vremenom i rešavanje zadataka bez odlaganja je pravilo 5 minuta. Pravilo veli – recite sebi: „Posvetiću ovome 5 minuta“, i posvetite se zadatku 5 minuta; posle isteka tih pet minuta recite sebi: „A sada ću raditi ovo još 5 minuta“, i tako nekoliko puta, dok ozbiljnije ne zagrizete zadatak, ili dok se ne umorite. A sutradan pokušajte ponovo.

Ako ste i do sada bili radoznali kada je joga u pitanju, i razmišljali o tome da se oprobate, pođete na časove i uključite jogu u svoju nedeljnu rutinu, a nikada to niste uradili, možete da probate sa istim trikom. S tim što ovo pravilo glasi – otići ću na jedan čas.

Nećete znati da li je joga za vas ako ne odete na prvi čas. Doduše, često se desi da nam se prvi čas ne dopadne – ne odgovaraju nam instruktorka ili instruktor, nismo u odgovarajućoj životnoj fazi, možda se taj dan ne osećamo dobro… Ako smo motivisani i imamo poverenja u to da je joga dobra za nas, i to ćemo prevladati istim pravilom od 5 minuta primenjenim na časove. Ali, to je druga tema. Zadržaćemo se na tome zašto treba da odete na prvi čas joge, i nabrojaćemo 5 razloga za to.

1.Otkrićete nešto novo

Ljudski mozak voli nove stvari i situacije. Ono što nam je nepoznato stimuliše nas i motiviše, i posebno je povezano sa centrima za učenje u mozgu. U situaciji kada se susretnemo sa nečim novim, u mozgu se luči dopamin, motivišući nas da istražujemo dalje u potrazi za nagradom. Izlaganje novim informacijama i situacijama, rešavanje do tada nepoznatih „problema“ pomaže da nam mozak ostane aktivan, a um zdrav i agilan. Drugim rečima, ako je joga nova stvar za vas, može vam pomoći da svoju svakodnevicu učinite zanimljivijom i uzbudljivijom jer osvajate nova znanja. Taj osećaj i motivacija mogu lako da se prenesu i na ostatak vaše svakodnevice.

2. Provešćete sat i po baveći se samo sobom

Srećni smo što imamo ljude, posao i hobije koje volimo i kojima se posvećujemo, ili smo manje srećni ako moramo da posvećujemo vreme i energiju ljudima, poslu ili obavezama koji nas ne ispunjavaju. U svakom slučaju, jako je važno da neko vreme posvetimo samo sebi. Jedna od stvari koje instruktori joge često kažu je: „Ovih sat i po posvetiću samo sebi, na ovom mestu gde niko ne traži ništa od mene i gde nemam nikakvih očekivanja od sebe“. To je jednostavna antiteza većini svakodnevnih situacija, koja nam vrlo prija.

3.Provešćete sat i po sa svešću o sada i ovde

Nacrtajte liniju, i podelite je na tri dela, za sadašnji trenutak, prošlost (u šta računamo juče, prekjuče ali i dalju prošlost) i budućnost (opet – sutra, prekosutra, ali i dalju budućnost). Prisetite se o čemu ste sve danas razmišljali, i lupite crticu na deo linije koji odgovara vremenskom trenutku koga se te teme tiču. Nacrtaćete sami sebi koliko vremena provodite u sadašnjem trenutku, jedinom u kome možete nešto zaista da učinite.  Ako mislite da tu nemate dovoljno crtica, dođite na jedan čas joge. Na ovim časovima neguje se i uči veština bivanja sada i ovde.

4.Lepo ćete odremati 20 minuta

Deo časova integralne joge je i tehnika duboke relaksacije, koja se zove yoga nidra. Ona izgleda vrlo jednostavno i među omiljenim je tehnikama. Legnete na prostirku, opustite se, i slušate uputstva, namenjena tome da vas uvedu u stanje slično snu, ali ne pravi san. Ovo stanje svesnog sna u kome mozak radi na frekvenciji alfa talasa odlično je za duboko opuštanje i otpuštanje kako telesne, tako i psihičke napetosti, i njegovi efekti porede se sa dva sata kvalitetnog sna. Efekte ćete osetiti i ako ne uspete da ostanete budni, već zaspite, te ćete u svakom slučaju odremati mnogo lepše nego pored televizora.

5.Upoznaćete nove ljude

Bez obzira na to koliko prijatelja imate, lepo je kad stvorite sebi priliku da u vaš život uđu novi. To može da se desi već na prvom času. Jedna od prijateljica koje sam stekla na jogi pre neki dan me je videla dok sam biciklom prelazila raskrsnicu, i otvorivši prozor, vikala (nimalo jogički): „Najlepša si!“. Baš jedna takva prijateljica mi je trebala u životu.

Napisala
Tatjana Ristić

 

Comments (2)

Very nice write-up. I absolutely love this website. Keep it up!

Posteno, najbolja odluka koju sam donela za sebe. Volim druzenje, volim da radim na sebi ali se nekako ne pronalazim lako. U jogi sam se pronasla odmah.

Leave a comment