Najpoznatiji od svih indijskih čajeva, i zove se isto kao i ovde-čaj.
Englezi su u kolonijalnoj Indiji uveli instituciju čaja, a ova najpoznatija vrsta pije se s mlekom.
Miriše divno, blago je ljut i po pravilu sladak.
Kada u Indiji tražite čaj, podrazumeva se da je – masala. Masala znači mešavina začina, i recepture su često dobro čuvane. Slika koju sam viđala često je da su restorani prazni, a da na ulicama na improvizovanim tezgama gde se na užarenom kamenu i u metalnom velikom čajniku kuva mirisna mešavina bilja, stoje ljudi nekada i u redovima,
Čaj se služi u staklenim ili keramičkim čašama.Začini koji su njegov sastavni deo, pospešuju kretanje energije, stimulišu rad creva, i zagrevaju telo donoseći potpuni užitak čulima mirisa ukusa a i vida.
Recept koji sledi je za 8 šoljica, ali ako se svež đumbir zameni sušenim u prahu, mešavina se može napraviti i u većoj količini koja može da stoji duže.
Za hladne zimske dane i sva čula:
1/2 litra vode
1/2 litra mleka
2 komada anisa
1 kašičica zrna kardamona
12 sušenih karanfilića
2 štapića cimeta – ili dve kašičice cimeta u prahu
1 veći sveži đumbir – ili jedna dve kašičice sušenog u prahu
2 lovorova lista
1/2 bibera
8 kesica crnog čaja
med ili žuti šećer po izboru
Priprema
pomešati vodu i mleko i kada provri dodati sve sastojke i ostaviti tridesetak sekundi na vatri. Posle toga skloniti s vatre poklopiti i ostaviti još 3 minuta poklopljeno . Procediti i po želji zasladiti.
Uživajte