Čaj nad čajevima-masala čaj

Englezi su u kolonijalnoj Indiji uveli instituciju čaja, a ova najpoznatija vrsta pije se s mlekom.
masala-čaj

Najpoznatiji od svih indijskih čajeva, i zove se isto kao i ovde-čaj.

Englezi su u kolonijalnoj Indiji uveli instituciju čaja, a ova najpoznatija vrsta pije se s mlekom.

Miriše divno, blago je ljut i po pravilu sladak.

Kada u Indiji tražite čaj, podrazumeva se da je – masala. Masala znači mešavina začina, i recepture su često dobro čuvane. Slika koju sam viđala često je da su restorani prazni, a da na ulicama na improvizovanim tezgama gde se na užarenom kamenu i u metalnom velikom čajniku kuva mirisna mešavina bilja, stoje ljudi nekada i u redovima,

Čaj se služi u staklenim ili keramičkim čašama.Začini koji su njegov sastavni deo, pospešuju kretanje energije, stimulišu rad creva, i zagrevaju telo donoseći potpuni užitak čulima mirisa ukusa a i vida.

Recept koji sledi je za 8 šoljica, ali ako se svež đumbir zameni sušenim u prahu, mešavina se može napraviti i u većoj količini koja može da stoji duže.

Za hladne zimske dane i sva čula:

1/2 litra vode

1/2 litra mleka

2 komada anisa

1 kašičica zrna kardamona

12 sušenih karanfilića

2 štapića cimeta – ili dve kašičice cimeta u prahu

1 veći sveži đumbir – ili jedna dve kašičice sušenog u prahu

2 lovorova lista

1/2 bibera

8 kesica crnog čaja

med ili žuti šećer po izboru

 

Priprema

pomešati vodu i mleko i kada provri dodati sve sastojke i ostaviti tridesetak sekundi na vatri. Posle toga skloniti s vatre poklopiti i ostaviti još 3 minuta poklopljeno . Procediti i po želji zasladiti.

 

Uživajte

Leave a comment