Kako pobediti umor?

Umor. Reč koju sve češće čujemo. Najčešći razlog za ovo stanje navodi se hladnoća, žurba, stres, posao, porodica. Retko kada
Joga-i-meditacija

Načini regeneracije unutrašnjeg goriva – ojas

Umor. Reč koju sve češće čujemo. Najčešći razlog za ovo stanje navodi se hladnoća, žurba, stres, posao, porodica. Retko kada možemo da čujemo da neko kaže razloge kao što su: ne hranim se pravilno, ne spavam kvalitetno, ne živim u saglasnosti sa svojim mogućnostima, previše brinem i dopuštam mislima da mi crpe energiju.

Ayurveda posmatra sposobnost tela da izdrži napor kroz kvalitet i količinu supstance zvane ojas (odžas). Jednostavno za razumeti, ojas su esencija hrane, odnosno transformacija probavljene hrane koja u vidu digestivnih sokova postane deo nas. O ojas možemo da razmišljamo kao gorivu, i kao što bismo birali dobra drva za ogrev ili kamin, tako moramo i da razmišljamo o gradivnom materijalu koji je pokretačka snaga zaslužna za celokupno funkcionisanje našeg bića. U kontekstu naše konstitucije, vata energija isušuje ojas dok pitta sagoreva ojas. Kvalitet hrane i prana- energija u hrani (od momenta kada biljku uberemo, ona gubi svoju životnu energiju), te naše znanje i vreme koje posvećujemo odabiru i pripremi hrane verovatno nisu dovoljni da bismo uspostavili i održavali ojas na nivou koji nam je neophodan da podrži naše životne aktivnosti.

Drugi razlog za manje više konstantno osećanje umora i iznurenosti, jeste što pod odmorom i relaksacijom podrazumevamo gledanje televizije, ležanje na kauču dok nam um nezaustavljivo unosi nemir, ćaskanje uz kafu ili čašu vina (iako su to nezamenjivi socijalni trenuci, nemojmo ih mešati sa relaksacijom). Trenutak kada naše telo ulazi u regenerativnu fazu jeste stanje dubokog sna ili svesno opuštanje svakog zadržanog napora uz tehnike kao što je npr. joga nidra.

Kvalitetne i visoke ojas neophodan su uslov za uspostavljanje osnove za dublji rad na sebi. Bez discipline, snage volje, izdržljivosti i strpljenja koje su kvalitete proizašle iz jakih ojas, teško da ćemo biti u stanju za bilo kakav životni preokret.

U kontekstu jeseni kao vata sezone možemo posmatrati ojas kao temelje na kojima gradimo naš imuni sistem, koji je u toku zime izložen najvećim izazovima. Neodstatak sunca, toplote, limitiran izbor svežih namirnica te obilje virusa, zahtevaju od tela da se osloni na unutrašnje gorivo i počne da koristi zalihe koje smo sakupili za vreme sunčanih dana.

Pored kvalitetog izbora namirica koje treba da postanu naša svakodnevna briga, u ovom periodu možemo se osloniti na nekoliko proizvoda i napitaka koji će drastično pospešiti kvalitet naših ojas:

  1. Chyavanprash (u Beogradu ga možete naći u Biošpajzu na Kalenić pijaci)

Korišćenje / Jednu kašičicu na prazan stomak sa malo tople vode (drugu kašičicu po izboru pred spavanje)

  1. Ojas napitak – koji možete sami pripremiti

Korišćenje / jedna čaša u jutro ili pred spavanje svako veče minimum dve nedelje. Za oporavak od ozbiljnijih stresova, bolesti ili regeneraciju i jačanje organizma potrebno je ovaj napitak koristiti tri meseca (idealno jesen ka početku zime).

Sastojci:

Mleko (organsko kravlje ili kozje, bademovo koje ste sami napravili), 10 zrna crnog bibera, 3 datule ili javorov sirup, gi (ili neko drugo kvalitetno, bogato ulje, hladno ceđeno i organsko), 10 badema (nikako užegle), semenke po izboru (ako znate da ima vama potrebnu nutritivnu vrednost), začini (kim, kardamon, šafran).

Postupak:

Prokuvati mleko (za jednu šolju) sa zrnima bibera, oljuštenim datulama ili supenom kašikom javorovog sirupa;

Izvaditi zrna bibera;

Staviti pripremljeno mleko u blender sa kašikom ulja ili gi/ja, bademima (prethodno natopljenim u vodi i oljuštenim), semenkama i začinima.

Popiti na prazan želudac i ne unositi ništa narednih sat ili dva. Možete izabrati da li će vam ovo biti jutarnji ili večernji napitak ali budite sigurni da ne mešate sa prethodnim obrokom (neka poslednji obrok bude dva do tri sata ranije ukoliko pijete uveče).

Ovaj napitak regeneriše ojas i izbacuje višak vata energije koja se u ovo doba godine, neminovno uvećava u svima nama (kapha osobe će verovatno najbezbolnije prebroditi jesen ali i za njih višak vate u jesen može biti osnova za drastičnije povećanje kaphe u zimskom/prolećnom periodu).

Osim jačanja ojas, određenim načinom života možemo štedeti one već stvorene. Čulne senzacije i spoljnji sadržaj deluju kao potrošači ojas te stoga bivanje u tišini, stalan napor da se suzdržavamo od nepotrebnog pričanja, izbegavanje unošenja dodatnog sadržaja naročito pred spavanje su adekvatni načini da sačuvamo naše ojas od prevremenog trošenja.

Sa druge strane ljubav je ta koja doprinosi jačanju ojas i samim tim održava našu vitalnost i dugovečnosti. Ayurveda naglašava bitnost osećanja ljubavi i davanja ljubavi, jer konstantnim davanjem praznimo rezervoar koji se, zatim, naknadno puni. Novo punjenje rezervoara ljubavlju jeste regenerativni, pročišćavajući proces koji deluje na naše suptilno, energetsko biće. U ovom kontekstu, joga i Ayurveda govore o celokupnoj, potpunoj ljubavi ne samo onoj usmerenoj prema određenom biću ili grupi  (porodici, prijateljima, partneru).  Na univerzalnijem nivou, možemo voleti život, svaki trenutak života, sva bića i šire, svaku manifestaciju energije u prirodi.

Ako u sebi pronađemo izvor ljubavi i nesebično dajemo ljubav našem okruženju, život će dobiti novu boju, novo značenje, strahovi neće imati nikakvu moć nad nama, izgradićemo jedno stabilno i srećno unutrašnje biće, postaćemo sposobni da napravimo pravu promenu koju želimo da vidimo (o čemu smo do sada samo razmišljali da bi trebali). Na fizičkom nivou osetićemo razliku u nivou energije, imunološkom odgovoru i lepoti i sjaju kože i očiju.

napisala Tanja Đuričić

Comments (1)

Pokusala sam sama da napravim napitak, ali mi je kombinacija semenki bila nekako premasna i preteska za zeludac.

Leave a comment