Svesnost i kvaliteti

S obzirom da ako smo pogođeni stresom teško možemo da se bilo čime, pa i sobom bavimo na kvalitetan način, ovaj program pomaže da steknemo...
svesnost-i-kvaliteti

Od 2014. godine smo počeli s osmonedeljnim programima za jačanje svesne pažnje, čuvenim i u svetu široko raširenim Mindfulnessom, zasnovanim na osnovama Budističke meditacije, na nesekularan i vrlo jednostavan, životno primenljiv način.
Ovaj program se pokazao kao posebno koristan između ostalog i za kontrolu stresa.

S obzirom da ako smo pogođeni stresom teško možemo da se bilo čime, pa i sobom bavimo na kvalitetan način, ovaj program pomaže da steknemo stabilnost kroz jednu važnu, i istinsku životnu veštinu-svesnu pažnju.

Kada završimo jedan ceo osmonedeljni program, obično postavimo pitanje našim polaznicima, da li osećaju da sada mogu da kontrolišu stres, da li bolje razumeju mehanizme stresa i stresne reakcije, da li misle da su napravili korake u pravcu dubljeg razumevanja sebe i svog uma, i da li lakše sagledavaju i menjaju svoje koncepte i ograničenja.
I odgovor je DA.
Ne znači da će se duboke promene desiti odjednom, da će problemi nestati preko noći, ali znači da se pojavila velika mogućnost, i otvorilo polje dubokog potencijala.

Kroz ovaj program, promena se dešava unutar nas jer se vremenom razvijaju određeni kvaliteti uma,
Reč je o njih 9.
Oni su unutar nas, urođeni su, ali često se iz mnogo razloga tokom života pretvore u nešto drugo, nekad čak i u svoju suprotnost.
Razlozi za to su različiti. Životne okolnosti, sredina, sklonosti, nedostatak vremena i načina za promene, manjak vremena za razmišljanje i sl.

U sledećim tekstovima, bavićemo se svakim od ovih kvaliteta,
svaki tekst može da bude i podsetnik,  tema za razmišljanje, a ako ništa drugo dobar način da odredimo kako sa tim kvalitetom stojimo, i kako bi pronašli neki kreativan način da na njemu i radimo.

Napisala Vesna Kostić

Leave a comment